Energieffektive løsninger i industrien bliver efterspurgt i hele verden. Og med intentionen om at nedbringe udledningen af CO2 bliver kravene til elmotorers IE-klasser skærpet. Læs med og find ud af, hvordan de nye regler bliver implementeret trin for trin. 

De nye, skærpede krav skal være med til at udfase de mindst energieffektive motorer på markedet. Den 1. juli 2021 bliver EU ecodesign reglerne yderligere skærpet for motorer i effektområdet 0,12 kW – 1000 kW.

Det betyder, at nu skal alle elmotorer med en effekt mellem 0,12 – 0,75 kW skal være energieffektivitetsklasse IE2 og motorer med en effekt mellem 0,75 kW og 1000 kW skal være minimum IE3 motorer.

Sådan bliver de nye regler implementeret trin for trin

Implementeringen af de nye krav sker gradvist frem til 2023. Her kan du se, hvad det betyder for dig trin-for-trin:

Trin 1
Små motorer med en effekt mellem 0,12 kW op til 0,75 kW skal fra den 1. juli 2021 alle være i energiklasse IE2, mens motorer mellem 0,75 kW og 1000 kW skal være i minimum IE3.

Som du kan se i oversigten fra vores motorleverandør (LINK TIL PDF) – ATB – er motorer med 8 poler nu også omfattet af direktivet. Så ecodesignet gælder nu alle 2, 4, 6 og 8 polet elmotorer.

Indtil trin 1 træder i kraft har det været muligt, at motorer, som er forsynet af frekvensomformere, kunne være en IE2 elmotorer.

Fra den 1. juli 2021 er det ikke længere muligt, da skal alle motorer være IE3.

Trin 2
Per 1. juli 2022 skal motorproducenter teste alle elmotorer ud fra forskellige hastigheder. I dag er det nok at teste ved 100 procent hastighed og ved forskellige laster.

Grunden til at indføre denne skærpelse er, at der kommer flere applikationer, som er styrede af frekvensomformere, og sisse kører ofte med forskellige hastigheder og laster.

Trin 3
Fra 1. juli 2023 skal alle enkeltfasede motorer fra 0,12 kW være IE2 og alle elmotorer fra 75 kW til 200 kW skal være IE4.

Nye krav betyder ændring for enkelte motorers byggestørrelser

I enkelte tilfælde har de nye krav betydet, at elmotorer er gået op i byggestørrelse. For eksempel blev en 3 kW 2 polet IE1 motor bygget i byggestørrelse 90, og skal du have den samme motor i en IE3 version, kommer den i en byggestørrelse 100. 

For at være sikker på, at din erstatningsmotor passer i din applikation, er det der derfor vigtigt, at du informerer omkring byggestørrelsen, når du skal have en erstatningsmotor.  

Er du i tvivl om motorens byggestørrelse, kan du finde den på motorens mærkeplade. 

Kort forklaring på effektivitetsklasser 

Elmotorer klassificeres i energieffektivitetsklasser. Effektivitetsbestemmelserne (MEPS) giver et godt sammenligningsgrundlag for de forskellige motorer. 

IE står for ”International Efficiency”, og de gældende IE-klasser er defineret i EU-direktiv IEC 60034-30-1: 

IE1 (Standardeffektivitet) 
IE2 (Høj effektivitet) 
IE3 (Meget høj effektivitet) 
IE4 (Ekstremt høj effektivitet) 
IE5 (Ultrahøj effektivitet) 

Find den helt rigtige motorløsning

Synes du, at det nye direktiv virker uoverskueligt, så giv os et kald. Vi hjælper dig gerne med at finde den rigtige motor til din løsning. Også hvis du har behov for en samlet løsning med en elmotor, gear og frekvensomformer

Kontakt os i dag, og lad os finde den helt rigtige løsning til netop dit behov. Du træffer dit elmotor-team på telefon 7312 1212. 

Vi står klar til at hjælpe dig!

Står du mangler sparring til et projekt, har du en udfordring med en nuværende eller en ny applikation eller vil du “blot” bestille varer, så finder du her en liste over kontaktpersoner, som står klar til at hjælpe dig.

Poul-Henning Nielsen

Poul-Henning Nielsen

Salgsansvarlig

Mobil 4035 8654
phn@eegholm.dk

Eegholm eltavler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om vores nyeste produkter

You have Successfully Subscribed!