Få svar på 4 ofte stillede spørgsmål omkring ATEX. Hvad betyder ATEX? Hvornår er der krav om zone-klassificering? Hvilke krav er der til dokumentation?

Hvad er ATEX?

ATEX står for ”ATmosphère EXplosf”. Det er fransk og betyder ”eksplosiv atmosfære”.

ATEX direktiverne – indretningsdirektivet 2014/34/EU og brugerdirektivet 1999/92/EF skal sikre det omgivende samfund mod farer og skader fra eksplosionsfarlige installationer. Sikre et forbedret arbejdsmiljø og en øget beskyttelse af arbejdstagere.

I de arbejdsmiljøer hvor der arbejdes med f.eks. gas, støv eller dampe, skal der laves en udvidet APV og en zone-klassificering omkring arbejdsstedet så man sikrer at der ikke er eksplosionsfare.

Har du brug for et hurtigt overblik?

Grafisk overblik for eksplosiv atmosfære

 

Hvem må reparere EX udstyr og installationer?

Det er kun kvalificerede personer, som må udføre reparationer på EX udstyr og installationer.

På vores værksted har vi uddannet personale til at udføre reparationer på EX udstyr.

Reparationer skal udføres efter fabrikantens anvisninger, hvis disse ikke følges kan man ikke være sikker på at certifikatet er gældende.

Hvornår er der krav om zone-klassificering?

Hvis du har brandfarlige stoffer skal du vurdere om de kan skabe en eksplosiv atmosfære.

Det kan være dampe og gasser blandet med luft. Det kan være støv som kan blandes op med luft. Det kan være en tåge af fine brandbare dråber.

Du skal vurdere hvor, hvordan og hvornår de brandfarlige stoffer kan blive blandet op med luften og skabe en eksplosiv atmosfære.

Hvis ikke du kan afvise at der kan skabes eksplosive atmosfærer, så skal du lave en zone-klassificering.

 

Hvilke zoner er der?

Overblik over zoner og kategorier

Zone Område Kategori
Zone 0 Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge. 1, G
Zone 20 Område, hvor der vedvarende, hyppigt eller i længere tid kan være en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft. 1, D
Zone 1 Område, hvor der under normal drift lejlighedsvis kan forekomme eksplosiv blanding af luft og brandfarlig gas, damp eller tåge. 1 eller 2, G
Zone 21 Område, hvor der under normal drift lejlighedsvis kan forekomme en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft. 1 eller 2, D
Zone 2 Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en blanding af luft med brandfarlig gas, damp eller tåge og, hvis den opstår vil det kun være i kort tid. 1, 2 eller 3, G
Zone 22 Område, hvor der under normal drift sandsynligvis ikke forekommer en eksplosiv atmosfære bestående af en sky af brændbart støv og luft og, hvis den opstår vil det kun være i kort tid. 1, 2 eller 3, D

Her får du et overblik over gasgrupperne

Gasgruppe (gruppe) Materialeeksempler
A Acetylen
B Hydrogen
C Etylen
D Propan
E Metalstøv
F Kulstøv
G Kornstøv

Et hurtigt overblik

WEG – leverandør af bl.a. ATEX motorer – har lavet en guide for eksplosiv atmosfære.

Fik du ikke besvaret alle dine spørgsmål, kan du læse mere på Beredsskabsstyrelsens hjemmeside eller kontakte Gunnar på tel 4059 8508.

Her får du et overblik over, hvad vi kan hjælpe dig med ud over ATEX godkendte motorer…

Vi hjælper dig med at finde den mest optimale løsning på enhver transmissionsopgave. Løsninger som sikrer, at din produktion fungerer.

Hos os finder du et bredt og fleksibelt program af mekaniske og elektroniske transmissioner til industrielt og maritimt brug, og sammen med dig finder vi frem til en kontrolleret og præcis transmission.

Du kan forvente at den løsning vi sammen finder frem tid, giver maksimal ydelse og udnyttelse af energien.

Elmotorer
Vacon frekvensomformere
Gearmotorer
Eksplosionssikre motorer

Vi står klar til at hjælpe dig!

Står du mangler sparring til et projekt, har du en udfordring med en nuværende eller en ny applikation eller vil du “blot” bestille varer, så finder du her en liste over kontaktpersoner, som står klar til at hjælpe dig.

Poul-Henning Nielsen

Poul-Henning Nielsen

Kundeansvarlig

Mobil 4035 8654
phn@eegholm.dk

Jan Hansen

Jan Hansen

Teknisk supporter

Telefon 45 2710 3748
jha@eegholm.dk

Eegholm eltavler

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Hold dig opdateret om vores nyeste produkter

You have Successfully Subscribed!